Den 25 oktober höll Karl Henrik Meijer i en temakväll som handlade om färghantering och allt vad problem det kan resultera i när man skriver ut sina bilder. Även om det är ett avancerat ämne så är det något man stöter på som fotograf förr eller senare; till exempel när man skriver ut sina bilder och upptäcker att det är fel färger på pappret man håller i handen jämfört med det man har framför sig på datorskärmen. Då handlar det helt enkelt om att man inte har gjort de inställningar man behöver göra för att få de olika tekniska utrustningarna att komma överens om hur de olika färgerna egentligen ser ut.
Karl Henrik började med att prata om strålning, olika sorters ljus, och färgcirkeln som ser lite annorlunda ut beroende på om det är till exempel en datorskärm eller tryck man pratar om. En av de stora delarna i genomgången var den om färgrymder, där begreppen sRGB och AdobeRGB hör hemma. Man kan säga att en färgrymd är en uppsättning med färger, vissa färgrymder kan visa fler färger än andra. sRGB är den vanligaste färgrymden, medan AdobeRGB har många fler färger, dock ändras färgerna något när man skiftar mellan dessa två eftersom färgerna har olika motsvarigheter i de olika färgrymderna.
Därefter tog Karl Henrik upp ICC-profiler. Det är med hjälp av dessa vi kan få vår utrustning att komma överens om hur olika färger ska tolkas. För, som Karl Henrik säger, så talar inte alla delar i bildkedjan samma språk, och det är därför vi behöver hjälpa till med att ge dom möjlighet att översätta på rätt sätt. En ICC-profil är en fil man ger till till exempel skrivaren för att berätta för den hur färgen röd ska se ut, för precis som människor tycker att rött ser olika ut så kan även tekniken tycka det.
Det är viktigt att kalibrera sin skärm så att den visar rätt färger. Det betyder att den ställs in så att de färger skärmen tror att den visar faktiskt är de färger som når våra ögon. Karl Henrik berättade att det finns två sätt att göra det på:
- Med mjukvara, till exempel ett gratisprogram som Crimson rekommenderar: Calibrize.
- Med hårdvara (vilket blir mycket mer exakt), till exempel en liten sak man hänger på skärmen. Den Karl Henrik demonstrerade en kalibrering med var en manick som heter ColorVision Spyder 2.
Vad gäller papper och bläck så tipsade Karl Henrik om att hålla sig till tillverkarnas egna papper, eftersom olika papper kan kräva olika ICC-profiler och använder man tillverkarens egna så finns de papperstyperna med största sannolikhet redan med i en lista i skrivarinställningarna. Att använda tillverkarens egna bläck är också att rekommendera om man vill vara säker på att resultatet ska hålla så länge det kan, att utskriften inte kommer att missfärgas eller blekna lika lätt.
När man ska skriva ut stora bilder så är det bra att göra provutskrifter i liten storlek först, till exempel 10x15cm, eftersom resultatet sällan blir just som man tänkt sig på första försöket. Man kan behöva göra färginställningar i skrivarinställningarna, och då berättade Karl Henrik om att man kan skriva in färginställningarna på baksidan av provutskriften, så kan man spara det till nästa gång.
För de som vill fortsätta läsa så tipsade Karl Henrik om att Crimson har flera stycken bra guider om färglära, ICC-profiler och kalibrering.