Temakväll: Fokusering och ljusmätning


Den 27 september var det kurskväll för fotoklubbens medlemmar. Det hölls två små kurser som var som en fortsättning på de kamerakurser vi hade i början på året.

Anna Blomdahl inledde kvällen med sin genomgång om fokusering. Hon pratade om hur autofokusering fungerar, rent tekniskt, och hur det ser ut, men även om vikten att fotografen får bestämma över autofokuseringen, och inte bara kameran, vilket den oftast är inställd på som standard. Anna rekommenderade att man ställer in kameran till att bara använda en fokuspunkt i mitten, och visade hur man använder sig av den för att få skärpan i bilderna där man vill.

Därefter höll Karl Henrik Meijer i en genomgång om ljusmätning. Den största fördelen man kan ha som fotograf är att förstå ljuset, för det är med ljus våra bilder skapas. De flesta kameror erbjuder idag bra verktyg för att hjälpa oss fotografer att få till en exponeringsmässigt bra bild; bland annat exponeringsmätare och histogram. Karl Henrik gick igenom ljussituationer som är svåra för kameran att tyda, vilket i sin tur gör att exponeringsmätaren ”visar fel”. Men genom att känna till när detta händer så kan man över/under-exponera för att fortfarande få en bra bild. Histogramet är ett sorts stapeldiagram som visar hur mycket av varje ljus (färg) det finns i bilden, och om man lär sig tolka histogram så kan man utnyttja det dynamiska området (dynamic range) till sin fördel när man fotograferar.