Den 27 mars var det dags för kvällsfotografering. Kvällen inleddes med att Håkan Nilsson gav lite handfasta tips och råd som kunde vara bra inför den lilla stadspromenad vi strax skulle gå ut på. Bland annat dessa:
- Han poängterade att det är viktigt att använda sig av stativ, själv hade han med sig sitt rejäla Gitzo-stativ, och att se till att man har kameran helt rak (till exempel med hjälp av ett praktiskt litet vattenpass man fäster i blixtskon).
- När man fotograferar när det är mörkt brukar man få använda sig av långa slutartider, och då blir kameran väldigt känslig för skakningar. Så känslig att man bör använda fördröjd utlösare, eller trådutlösare om man hellre gillar det. Då kan man också använda Bulb-läget (kallas antingen Bulb eller B i kameran), då kan man ha nästan hur lång slutartid man vill, tack vare att man kontrollerar den med trådutlösaren.
- Vet man inte riktigt vad man vill ha för inställningar så kan man börja med att testa att ha kameran inställd på läget bländarautomatik (vilket heter Av på Canons kameror och A på Nikons), och att man håller ISO-värdet så lågt man bara kan, helst på det allra lägsta.
- Har man bildstabilisering i objektivet så bör man stänga av det, annars finns det risk för att bildstabiliseringsmotorn kan orsaka vibrationer som gör att bilden inte blir så skarp den kan.
- Autofokusen kan få svårt att hitta fokus i mörkret. Har man möjlighet till det så kan man lysa med en ficklampa på det man ska fotografera under tiden autofokusen ställs in, annars får man fokusera manuellt.
Karl Henrik tipsade om att det är bra om man har lite koll på vitbalansen. Får man t.ex. med lysrörsljus i bilden så finns det risk för att det kan det bli ett riktigt fult grönt ljus om man har kameran inställd på autovitbalans.