Under temakvällen den 22:e februari hölls klubbens andra kamerakurskväll. Karl Henrik Meijer öppnade genom att prata om hur det fungerar med ISO-värden. Förutom att han lyckades med att dra paralleller till vinkeln av solens strålar mot vårt jordklot på ett pedagogiskt sätt, så berättade han också om fördelar, nackdelar och brus.
Därefter höll Anna Blomdahl i ett avsnitt om slutare och slutartider. Hon visade bilder på hur slutare faktiskt ser ut och hur de fungerar, bland annat genom videoklipp där man kan se det hela i slow motion (till exempel det här klippet). Hon tog också upp problem och effekter som har med slutartider att göra, som rörelseoskärpa och skakningsoskärpa.
Därefter kom det, för de flesta, absolut svåraste, nämligen genomgången av bländare. Och det var Karl Henrik som tog mod till sig och igenom det. Han visade upp bildexempel och förklarade hur bländarens öppning påverkar bildens skärpedjup, vilket även demonstrerades på webbsidanKamerasimulator där man kan testa sig fram till olika inställningar och se hur de påverkar bilden.. Han tog även upp hur hyperfokalavståndet fungerar, vilket är en teknik man kan använda för att hålla koll på skärpedjupet men främst för att veta hur långt in i bilden man ska fokusera för att få oändlig skärpa. För att själv testa detta så kan man mata in vad man har för kamera och utrustning på DOFMasters Skärpedjupskalkylator.
Efter fikan hann Karl Henrik också prata lite om de olika programlägena, som de flesta kameror har i form av en liten ratt. Har man en Nikonkamera så heter lägena P, A, S och M. Har man en annan kamera brukar motsvarande lägen heta P, Av, Tv och M. Han berättade att det är bra att släppa det helautomatiska (gröna) läget genom att börja använda P-läget, som är en automatikläge men där man har kontroll över vissa inställningar, som blixt och ISO-värde. När man känner att man behärskar P-läget så kan man testa att använda A/Av-läget där man bara ställer in bländartalet så räknar kameran ut resten, och S/Tv-läget där motsvarande gäller för slutartidsinställningen.