Vårmönstring bland sipporna i Ådalen

Vi har varit ett par gånger i Ådalen genom åren. Det börjar kännas som en tradition för oss att ha en av vårens träffar i natursköna Ådalen i Jämjö.

Våren har varit kylig i år men naturen har sakta börjat vakna till liv igen.  Ådalen blir vacker när vit och blåsipporna färgar sin omgivning.

Vitsippa (Anemone nemorosa) betyder den vita kronan. Namnet syftar på den krona de åtta vita kronbladen formar.

 

Blåsippan (Anemone hepatica) blommar tidigare än de flesta andra vårblommorna  Blomman är rödblå, skär eller vit  och har 6-9 kronblad.

Blåsippan är fridlyst i hela Sverige och får inte plockas kommersiellt för försäljning, den får inte heller grävas upp. Man får inte plocka blåsippor alls i Hallands, Skåne, Stockholms, Västerbottens och delar av Västra Götalands län. Man får inte heller på något annat sätt skada växten.

I den gamla folktron i stora delar av landet skulle man äta  de första sipporna på våren, för att slippa bli sjuk under resten av året. Bör dock sägas att sippor i allmänhet är giftiga!

 

Ådalen bildades under  inlandsisens framfart i det Blekingska landskapet för 10 tusen år sedan.

När  Isen drog sig tillbaka och smältvattnet tog sig andra vägar genom landskapet ut till Östersjön  så blev Ådalen kvar och vattnet rinner fortfarande igenom dalen.

En del av träffarna är också fika och paus, den social biten är också viktig. Självklart fikades det i vårsolen.

 

Blev fin Annandag påsk där både gamla och ny medlemmar träffades och kröp omkring bland vårblommorna!

Anders Ekenberg