Temakväll – Marcus Löfdahl: Motljus och reflexskärmar

Den 26:e april höll Marcus Löfdahl i en av sina populära temakvällar. Han är en mycket skicklig fotograf som kan ta de mest magiska porträttbilder. De tidigare temakvällarna han hållit i har handlat om bland annat studiofotografering och allmänt om porträttfotografering. Den här aftonen var dock inriktad på motljus och reflexskärmar. Vi började i fotoklubbens lokal där Marcus pratade lite allmänt om sin utrustning och vad vi hade att vänta. Han hade tagit med sig en modell, den rara Donika Bujupi, som de som ville skulle få fotografera under den praktiska delen av kvällen.

Därefter traskade vi allihopa ut, för att fånga det sista solljuset innan solen gick ner. Marcus visade först hur man kan använda en reflexskärm för att belysa modellen när man fotograferar i motljus. De reflexskärmar som är till exempel ”5 färger i 1” innehåller oftast även genomskinligt tyg som inte reflekterar ljus utan som man använder mellan solen och modellen för att mjuka upp till exempel solljus.

Sedan kopplade Marcus in en blixt i sin batteridrivna blixtgenerator från Bowens och det var dags för hopp-bilder. Genom att använda kraftfullt blixtljus (med beautydish vilket gör att ljuset sprids mer och blir mer dramatiskt) så kan man få modellen bra belyst samtidigt som solen bakom modellen gör att man få väldigt häftiga effekter.

För att få blixten att slå så använder Marcus en trådlös blixtsändare (det finns flera olika märken, den han hade med sig var en Elinchrom). Då har man en sändare som man sätter fast i kamerans blixtsko, och en mottagare som man sätter fast på blixten, och de kommunicerar trådlöst med varandra. Marcus tipsar om att ju mindre sladdar man har, ju mer rörlig som fotograf blir man.

När solen gått ner bakom byggnaderna så gick vi tillbaka till klubblokalen där Marcus visade lite om hur Lightroom fungerar och ser ut, och sedan visade han hur man kan redigera en av hoppbilderna han själv tog under kvällen.