Temakväll Bildspel

Förra årets försök med temakvällar visade sig vara mycket populärt och därför fortsätter vi med flera nya temakvällar under vårterminen. Först ut var en temakväll om bildspel.

Kvällens värdar var Karl Henrik Meijer och Anders Abrahamsson som båda har stor erfarenhet inom området, speciellt Anders vars många bildspel har visats för åtskilliga Blekingebor och kanske längre bort än så.

Karl Henrik började kvällen med att visa att man inte alls behöver använda någon dyrbar programvara för att göra ett bildspel. Med hjälp av PowerPoint kan man komma långt. Dessutom tar det inte så lång tid att komma igång. Karl Henrik gick också igenom vad man ska tänka på när man gör ett bildspel. Det bästa rådet var att hålla det hela enkelt och inte frestas att använda alla möjliga tekniska finesser som kan finnas i ett bildspelsprogram. För många tekniska finesser och spretande bilder tröttar ut åskådarna.

Anders fortsatte sedan att visa vad man kan göra med ett program för videoredigering. Det kostar visserligen någon tusenlapp, men erbjuder fler möjligheter om man så önskar. Anders använder sig av en teknik som bygger på att man ska ha relativt många bilder, som visas i ganska tät följd, för att man ska få flyt i sitt bildspel. Att man lägger in bilder som gör att man kan förflytta sig mellan sina huvudbilder. Anders tog också upp saker som hur man spelar in bakgrundsljud och vad man ska tänka på om man ska ha med en berättarröst i sitt bildspel.

Jag tror att många blev inspirerade till att själv göra ett bildspel. Att ta sitt fotointresse till en ytterligare nivå i sitt skapande. Karlskrona Fotoklubb kommer därför att ge möjligheten för våra medlemmar att visa upp sina bildspel på aprils månadsmöte.