Månadsmöte: Patric Söderström

Den 1 november kom Patric Söderström, som är BLT- och Scanpix-fotograf, till Karlskrona Fotoklubb för att prata om hur det är att jobba professionellt med foto. Med sig hade han en del av sin utrustning och ett bildspel med sina egna sportfoton.

De sporter som Patric tycker bäst om att fotografera är ishockey, fotboll och handboll, men han hade också med sig bildexempel från andra sporter som till exempel volleyboll. Han hade mängder med tips att dela med sig av, som vad för utrustning som passar till vilken sport, att det kan vara smartast att fotografera i enbart jpeg  när man ska ta många bilder och att man inte måste vara nere vid spelplanen för att få bra bilder, det går att få fina bilder även från läktaren. En annan sak Patric tog upp var hur viktigt det är att fylla i metadatan till varje bild som sportfotograf, där man bland annat kan fylla i vilka spelare som är med på bilden, och att en bild är värdelös utan de uppgifterna.

Patric hade ett avsnitt som handlade om hans fjärrstyrning av kameror. Vid sportmatcher riggar han ibland en målkamera, och ibland till och med en kamera i taket, och kan sedan med hjälp av fjärrstyrare (Pocket Wizards är de han själv använder sig av) kan han trådlöst få kamerorna att ta bilder. Det betyder att han kan ta bilder från samma ögonblick fast med flera olika vinklar samtidigt!