Kulturvandring, Skärva 23/6

På söndagskvällen samlades en grupp glada fotovänner på Skärva. Vi hade 5 nya personer som hittat till oss tack vare samarbetet med Studieförbundet Vuxenskolan!

Skärva herrgård är det lantställe som skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman lät uppföra på fastlandet, strax nordväst om Karlskrona och öster om Nättraby. Bakom projektet stod Gustav III som beordrat Chapman att flytta till Karlskrona för att utveckla en uppbyggnad av rikets flotta. Skärva var således också en betydelsefull arbetsplats och i parken fanns en bassäng där hydrodynamiska experiment kunde utprovas inom skeppsbyggnadskonsten.

Text i kursiv stil: Wikipedia

Vi vandrade en del av Ark 56 leden i ljuvligt landskap och i sommarsol. Rundan ledde oss över åkrar, ängar, genom skog och längs havet.

ARK56 leder genom biosfärområdet Blekinge Arkipelag, ett område av varierade upplevelser i oexploaterad natur och ett välbevarat kulturlandskap. Biosfärområden utses av FN-organet Unesco och är modellområden för hållbar utveckling där det finns unika kultur- och naturvärden. Det finns 686 biosfärområden i världen, och fem i Sverige.

(Text i kursiv stil: Källa ARK 56’s hemsida: ark56.se)

Vi hade en station där man fick prova att fotografera reflektioner med hjälp av en behållare fylld till bredden med vatten. Intill oss betade två hästar och en blev nyfiken och kom till oss. Lite skeptisk såg den först ut men gick sen fram och smakade på vattnet i behållaren! Efter lite påfyllning av vatten kunde övningen fortsätta.

Det var en underbar kväll och alla verkade nöjda. En kväll att minnas när höstregnen är här!

Grilling på Hajvar 28/6

Årliga sommargrillningen hade vi på Hajvar, Almö. En fin sommarkväll blev det. Grillning, fotosnack och allt mellan himmel och jord.

Vi fick även besök av Räddningstjänsten! Dock hade det inte med vår grillning att göra.

En kossa var i nöd och behövde komma loss någonstans på Almö.

Fotoutflykt Wämöparken och Trädgårdsmässan

Den 6 maj var vi sju – åtta stycken som besökte och  fotade mässan och  parken.

Trädgårdsmässan är ett välbesökt evenemang som anordnas av Lions Jarramas en gång om året. Gott om utställare och försäljare för sådant som behövs inom trädgårdskötsel. Även olika matprodukter fanns att köpa och mat att äta på plats. Fint väder var det också.

 

“Wämöparken är en kombinerad natur-, kultur- och nöjespark på ön Wämö i Karlskrona. Den kallas ibland “Blekinges Skansen”. Parken invigdes 1910 och skapades i nationalromantisk anda. Innan 1910 hade området där Wämöparken ligger bland annat använts för militära övningar och varit en mötesplats för den framväxande arbetarrörelsen. Slätten är även en begravningsplats där offer för Karlskronafebern (1788-90) och fältsjukan i Göternes läger (1808-09) ligger begravda”

Ursprungskälla, kursiv text: Wikipedia

1910 invigdes parken med nybyggd kaffestuga. 12 stycken äldre byggnader har flyttats från Karlskrona och Blekinge  och har  bevarats i parken. I parken finns även ett minizoo med vanliga svenska smådjur.

 

En av de inneboende på minizoo!

 

KA 2 oktetten blåsorkester stod för musiken.

 

Å visst blir man hungrig av att fota!